Vihorlatské múzeum začalo s rekonštrukciou kaštieľa

05.06.2008 Humenné

Humenné 5. júna (TASR) - Rozsiahlu rekonštrukciu kaštieľa, ktorá si vyžiada 23 miliónov Sk (758.450 eur), odštartovalo Vihorlatské múzeum v Humennom.
\"Nachádzame sa v tektonickej oblasti a pod objektom sú pohybujúce sa spodné vody. To sú faktory, ktoré vplývali na narušenie statiky hlavne na všetkých vežiach, ale aj obvodových múroch, preto bolo nevyhnutné prikročiť k rekonštrukcii aj v interiéri kaštieľa, \" uviedol dnes pre TASR riaditeľ Vihorlatského múzea Vasil Fedič. Dodal, že narušenú statiku objektu odstránia špeciálnou metódou zošívania. V rámci rekonštrukčných prác tiež vymenia elektrické a svetelné rozvody a namontujú bezpečnostnú, elektrickú protipožiarnu signalizáciu a kamerový systém.
\"Projektová príprava trvala tri roky. Trhliny v jednotlivých vežiach kaštieľa sú také veľké, že ich odstránením už bolo potrebné sa vážne zaoberať. Reštaurátori nás upozornili, že nemá zmysel maľby reštaurovať, pretože kaštieľ pracuje, sadá a maľby sa ničia, preto sme sa rozhodli vyriešiť v prvom rade statiku, \" konštatoval Fedič.
Tempo prác na rekonštrukcii objektu nevie presne nikto odhadnúť. Môžu sa vyskytnúť nepredvídané okolnosti. \"Máme viac ako 3600 metrov štvorcových podlahovej plochy, toto všetko je potrebné vypratať a potom dať do pôvodného stavu. Do konca novembra však musíme finančné prostriedky, ktoré sú účelovo viazané, preinvestovať, \" doplnil riaditeľ. Financie na nevyhnutné opravy plynú z Prešovského samosprávneho kraja.
K rekonštrukcii objektu za plnej prevádzky múzea pristúpili Humenčania po súhlase a odbornom stanovisku pamiatkarov. V nadchádzajúcom roku plánujú v múzeu, ktoré ročne navštívi zhruba 35.000 platiacich návštevníkov, s ďalšími ozdravnými aktivitami.
 

Vyberte región